Boom ontworteld

Koorts?

Er heerst een griepgolf, dus de eerste dagen en nachten denk ik dat ik koortsaanvallen heb. Maar het is ook al de tweede keer dat het langer dan drie weken duurt voordat mijn menstruatie komt. En dat gevoel dat er van alles gebeurt in mijn buik… Langzaam begin ik te vermoeden dat dit nou opvliegers zijn. Trui uit trui aan. Een vest is handiger. Dekbed eraf, dekbed erop. Kruik terugzoeken. Dekbed er weer af.

Vorige week was ik bij de Tibetaanse arts. Ik kwam voor de vleesboom, maar hij leek meer geïnteresseerd in mijn spijsvertering, die inderdaad danig in de war was. Dat stelde mij een beetje teleur. En toch… Terwijl hij me onderzocht, voelde het alsof hij van alles uit mij trok. Dat gaf een gevoel van ontspanning. Hij behandelde drukpunten die stuk voor stuk gevoelig waren, leerde mij oefeningen om elke ochtend te doen en gaf kruiden om elke dag in te nemen. Een kuur van 40 dagen. De oefeningen zijn gericht op het doorstromen van energie, in beweging brengen wat vast zit, en loslaten – “U houdt veel te veel vast”. Ik oefen en slik. Er gebeurt van alles in mijn buik. Ik heb waarschijnlijk opvliegers. En mijn menstruatiepatroon verandert. Ik ben nu al nieuwsgierig naar de controle bij de gynaecologe, deze zomer.

Later in de week helpt een vriendin in een healing de vleesboom te verplaatsen van mijn baarmoeder naar buiten. Ik bedank de boom nogmaals voor wat ik allemaal van hem heb geleerd in de jaren dat ik hem nu met mij meedraag. Sjouw, kan ik inmiddels beter zeggen. De angst om het geleerde kwijt te raken als hij ontworteld wordt, verdwijnt als ik ontdek dat het verankerd is in mijn lichaam, in elke cel. Veel gaat over vrouw-zijn. En het klinkt misschien gek in Nederlandse oren, maar ook andere vrouwen met wie ik verbonden ben geweest, smulden daarvan. Voor hen leidt de healing tot de ontdekking dat ze niet zo veel kunnen met mijn ervaringen; ze vertrekken om hun eigen ontdekkingsreis te maken. Dan kan mijn boom weg, en hij wordt met zorg ontworteld en verplaatst. Buiten mijn ruimte zakt hij in de aarde, en mijn baarmoeder wordt doorgespoeld met liefde. Veel wandelen, en massages om alles in te wrijven, dat zijn de ‘postoperatieve’ adviezen. Een andere vriendin biedt onmiddellijk een massage aan. Alles beweegt.

2 gedachten over “Koorts?

  1. Ajna

    Bedankt voor je openhartige verslag van je ervaringen. Ik kamp met dezelfde problemen als jij. Graag zou ik de contactgegevens willen van de Tibetaanse arts. Wellicht in een persoonlijk antwoord via de mail?
    Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.