Vleesbomen volgens Christiane Northrup

In ‘Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid’ van gynaecologe, verloskundige en vrouwengenezer Christiane Northrup worden de vleesbomen beschreven in het hoofdstuk over de baarmoeder. Na de anatomische beschrijving volgt een paragraaf over onze culturele erfenis. Daar las ik de schokkende opmerking uit haar opleiding, dat ‘de baarmoeder er is om baby’s en kanker te laten groeien’. De baarmoeder werd gezien als het potentiële thuis van iemand anders. Als ze die functie had vervuld of als de vrouw geen kinderen kreeg, had de baarmoeder volgens de medische wetenschap geen waarde. Northrup corrigeert deze onderwaardering, omdat de baarmoeder een rol speelt bij de hormoonhuishouding, seksuele bevrediging, de stoelgang en de nierfunctie. Van oudsher wordt het bekken – met baarmoeder en eierstokken – geassocieerd met kracht, passie en creativiteit. Verwijdering van de baarmoeder raadt zij dan ook alleen aan als het echt noodzakelijk is. Maar – benadrukt zij steeds – er is geen goed of fout, het belangrijkste is dat elke vrouw haar eigen keuze maakt. (Verderop in het hoofdstuk schrijft zij over mogelijke behandelingen; daar ga ik niet op in, omdat ik daar eerder over geschreven heb.)

2e chakra

2e chakra

De energetische anatomie van baarmoeder en eierstokken hangt nauw samen; zo hebben veel vrouwen zowel endometriose aan de eierstokken als vleesbomen in de baarmoeder. Beide houden verband met het tweede chakra. De gezondheid van deze bekkenorganen hangt samen met de mogelijkheden van een vrouw om zowel financiële als emotionele overvloed en stabiliteit te creëren, om haar creativiteit volledig tot uitdrukking te brengen en met de mate waarin ze zich goed voelt over zichzelf en haar relaties met anderen. Daarbij kunnen haar verschillende behoeften – bijvoorbeeld aan emotionele steun en aan maatschappelijk succes – soms een harde concurrentiestrijd voeren. Onze cultuur leert ons dat we als vrouw niet alles kunnen hebben. Deze innerlijke strijd kan van invloed zijn op de bekkenorganen. De gezondheid van de baarmoeder is volgens Northrup een afspiegeling van de innerlijke emotionele realiteit en het geloof in zichzelf van de betreffende vrouw. Medisch helderziende Caroline Myss zegt dat vleesbomen onze nooit geboren creativiteit representeren, waaronder fantasiebeelden van onszelf die nooit tot uiting zijn gekomen en creatieve geheimen of onze andere ‘ikken’. Vleesbomen ontstaan ook als we levensenergie in uitzichtloze situaties laten vloeien, zoals banen of relaties waar we ons niet meer in thuis voelen.

Materieel bekeken zijn vleesbomen goedaardige tumoren van de baarmoeder. Ze zijn gemaakt van hard, kraakbeenachtig weefsel met een kronkelpatroon (vergelijkbaar met het materiaal van kunststof snijplanken). Twintig tot vijftig procent van de vrouwen heeft ze. Traditioneel medisch is de oorzaak onbekend. Vleesbomen zijn verantwoordelijk voor 33 procent van alle gynaecologische ziekenhuisopnamen en in Amerika de belangrijkste reden voor baarmoederverwijderingen. Gelukkig zie ik in Nederlandstalige informatie over baarmoederverwijdering vaak benoemd dat dit bij goedaardige aandoeningen zeker niet de eerste keus is!

Afhankelijk van de plaats en omvang kunnen vleesbomen klachten veroorzaken. De meest voorkomende zijn: bloedverlies, vooral doordat de baarmoeder niet goed kan samentrekken om de menstruatie te stoppen. Dan is het belangrijk in de gaten te houden of er bloedarmoede ontstaat, en zo nodig maatregelen te nemen. Pijn, druk op het bekken en vaak moeten plassen zijn andere mogelijke klachten. Veel vrouwen hebben echter vleesbomen zonder dat te weten, simpelweg doordat ze er helemaal niets van merken. Of een behandeling nodig is of niet, hangt af van de ernst van de klachten. Halfjaarlijkse of jaarlijkse controle is in eerste instantie voldoende. Vaak krimpen vleesbomen in de overgang.

Northrup geeft aanwijzingen voor een veranderd voedingspatroon. Daarnaast adviseert zij lichaamsbeweging, homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen, ook voor vrouwen die ervoor kiezen vleesbomen te laten verwijderen. “Een operatie of het wegsnijden van de vleesboom op zich zal niet leiden tot een verandering van het fundamentele patroon in hun lichaam dat de groei van vleesbomen heeft bevorderd. Het is cruciaal om te luisteren naar wat onze lichamen proberen te vertellen en ons vermogen om heel te zijn te bevestigen.” Ze vertelt ook hoe je dat kunt doen. Het hoofdstuk sluit af met verhalen van vrouwen die de boodschap van hun baarmoeder ontdekten. Die gaan over verstikte creativiteit, problematische relaties op het werk of thuis en emotioneel ingrijpende ervaringen. De vrouwen kozen voor verschillende behandelingen, variërend van baarmoederverwijdering tot meditatie en klanktherapie.

Herken je iets of heb je totaal andere ervaringen en wil je dat delen? Je reactie is welkom! Klik op Plaats een reactie’.

(Dit blog gaat over de ontdekkingsreis die volgt op de vondst van vleesbomen in mijn baarmoeder. Volgende aflevering woensdag 4 januari ‘Helend reizen’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.