Behandelmogelijkheden

Toen ik net wist dat ik vleesbomen had, heb ik informatie verzameld over de behandelmogelijkheden. Ik kon het niet onthouden en heb het bewaard in een documentje. Nu heb ik het er weer bij gepakt. Dit is wat ik vond.

Soorten vleesbomen

Soorten vleesbomen en hun locaties. Bron: www.robotic-assisted-surgery.org

Baarmoedervleesbomen worden ook leiomyomata of myomen genoemd. Het zijn goedaardige tumoren. Ze vormen de meest voorkomende tumoren bij vrouwen en zijn niet levensbedreigend. Je kunt ze opmerken door abnormale bloedingen, buikpijn, verstopping en veelvuldig urineren. Vleesbomen kunnen soms tot spontane abortus of onvruchtbaarheid leiden. Maar net zo vaak merk je er helemaal niets van.

Standaardbehandeling

Als ze klachten geven, kan het verstandig zijn de vleesbomen of de hele baarmoeder te verwijderen. Afhankelijk van de grootte van de vleesboom en de plaats waar die zit, zijn er verschillende soorten operaties mogelijk:

 1. Verwijdering van alleen de vleesbomen via een kijkbuisje door de vagina (hysteroscopie) of door de buikwand (laparascopische operatie).
 2. ‘Uitpellen’ van grote vleesbomen, meestal via de buik.
 3. Verwijderen van de baarmoeder inclusief de vleesbomen. Soms gaat dit via de vagina, maar soms ook via een buikoperatie.

Medische alternatieven

 1. Bij een uterus embolisatie brengt de radioloog een katheter naar de baarmoeder. Daar spuit hij kleine plastic of gelatine korreltjes doorheen in het bloedvat dat bloed toevoert naar de vleesboom. Doordat dit bloedvat afgesloten wordt, zal de vleesboom verschrompelen.
 2. MR-hifu: een combinatie van ultrageluid (beter bekend als echo) en MRI. Ultrageluid wordt gebundeld in het myoom. Daardoor wordt het weefsel lokaal verwarmd tot boven 55°C, zodat de cellen kapot gaan en afsterven. Het behandelde weefsel van het myoom wordt door het lichaam geabsorbeerd en het myoom zal krimpen in de maanden na de behandeling.
 3. Hormoonbehandeling:
  • De pil reguleert zware en pijnlijke menstruaties.
  • Progesteron voorkomt de eisprong en daarmee de menstruatie.
  • LH-RH-antagonisten bootsen de menopauze na. De vleesbomen worden kleiner, maar er treden ook overgangsklachten op, van opvliegers tot botontkalking. Niet geschikt voor langdurig gebruik.

Alternatieve behandelmogelijkheden

Omdat vleesbomen relatief ongevaarlijk zijn, is het – zolang ze geen onoverkomelijke klachten geven – mogelijk te onderzoeken of een alternatieve behandeling ze kan verhelpen. Zorg in elk geval voor een gezond gewicht en voldoende beweging. Daarnaast kun je de volgende mogelijkheden overwegen:

 1. Acupunctuur: helpt tegen pijnlijke menstruatie met zware bloedingen. Voor verkleinen van de vleesboom is het nodig acupunctuur te combineren met:
 2. Chinese kruiden – dit is de oudste kruidengeneeskunde op aarde. Van 100 vrouwen hebben er 90 baat bij een behandeling met deze kruiden, blijkt uit onderzoek.
 3. Homeopathie: raadpleeg een gekwalificeerde homeopaat, deze kan goede adviezen geven en preparaten voorschrijven.
 4. Voeding: een goede natuurdiëtist kan helpen met een uitgebalanceerd dieet:
  • Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die vaak rood vlees (= vlees van zoogdieren) eten eerder vleesbomen ontwikkelen. Groene groenten, fruit en vis beschermen juist tegen de vorming van vleesbomen. Over sojaproducten is discussie:  gefermenteerde soja zou vleesbomen remmen; andere soja zou de groei bevorderen.
  • Kurkuma remt de tumorgroei.
  • Zware metalen zijn een veroorzaker van vleesbomen, met name cadmium. Het blijkt dat een hoog percentage van vrouwen met vleesbomen meer cadmium in hun bloed hebben dan gemiddeld. Cadmium zit onder andere in geëmailleerde pannen, sigarettenrook, verontreinigde lucht en plastic.
 5. Gemmotherapie met mammoetboom remt de vorming van overmatig bindweefsel en verzacht pijnlijke menstruatie.

Zelf kies ik in eerste instantie voor de alternatieve weg. Nu ik de medische mogelijkheden opnieuw heb doorgelezen, krijg ik hoop dat er ook voor mij een baarmoedersparende behandeling mogelijk is, mocht een medische ingreep ooit nodig zijn.

Bronnen:

(In dit blog schrijf ik over de ontdekkingsreis die volgt op de vondst van myomen in mijn baarmoeder. Volgende aflevering 2 november: Bestaansrecht)

8 gedachten over “Behandelmogelijkheden

 1. Priscilla van der Elst

  Goedemiddag, ik vroeg me af of je vleesboom inmiddels is geslonken via de alternatieve wegen? Zo ja, kun je me daar info over geven?

  1. Anneke Bericht auteur

   Hallo Priscilla, mijn vleesboom is inderdaad geslonken, bleek bij de laatste controle vorige zomer. Ik was zó blij! Natuurlijk wil ik je meer informatie geven, wat wil je weten wat je nog niet hebt gevonden in mijn Baarmoederblog? Hartelijke groet, Anneke

 2. Gab

  Beste Anneke,

  Wat fijn om te lezen dat jouw myomen geslonken zijn. Kan ik eventueel met jou in contacy komen om jouw proces eens te bespreken. Dit ivm wat ik zelf op het moment al doe en wat ik evt nog aanvullend kan doen.

  Alvast bedankt

  1. Anneke Bericht auteur

   Hallo Gab, ja dat kan. Zullen we dat doen buiten de website om? Ik zal je een berichtje sturen. Hartelijke groet, Anneke

 3. Fatima

  Beste Anneke,

  Bent u al verlost van de vleesboom. Ik zit zelf ook met een vleesboom en vroeg me af of u er genezen bent en zo ja welke weg u hebt gevolgd.

  Liefs Fatima

  1. Anneke Bericht auteur

   Beste Fatima,
   De afgelopen twee jaren bleek bij controle door de gynaecologe dat mijn vleesboom geslonken is. Dit proces zal de komende jaren nog doorgaan. Ik hoef nu niet meer terug te komen voor jaarlijkse controle. Welke weg ik heb gevolgd, kun je lezen in de Baarmoederblogs. Het was een hele ontdekkingsreis! Hoe gaat het nu met jou? Ik wens ook jou alle goeds op je weg.
   Hartelijke groet, Anneke

 4. Sita

  Beste Anneke,

  Zou u mij kunnen vertellen welk behandeltraject u gevolgd heeft hiervoor.

  Alvast heel veel dank

  Groetjes Sita

  1. Anneke Bericht auteur

   Hallo Sita,
   Ik heb mijn hele traject beschreven in de Baarmoederblogs. Dus als je onderaan de tekst op volgende klikt, en zo steeds verder, lees je precies welk traject ik heb afgelegd. Kort samengevat was het een alternatief traject met jaarlijkse controle bij de gynaecoloog.
   Hartelijke groet, Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.