Mandala’s

Mandalatekenen is een van de vele manieren om te ontspannen en tot jezelf te komen. Niet voor niets is er steeds meer belangstelling voor. Op deze pagina kun je een gratis e-boek over mandalatekenen bestellen en informatie vinden over mandala’s aan de keukentafel. Een voorbeeld van hoe we daar werken, vind je hieronder. Liever tekenen op je eigen plaats en tijd? Denk eens aan een online workshop mandalatekenen.

Mandala’s over wortels

Installeer jezelf aan tafel met tekenpapier en potloden, schrijfpapier en pen binnen handbereik. Misschien wil je er iets te drinken bij. Zorg dat je een uurtje de tijd hebt zonder dat je gestoord wordt. Lees nu eerst het verhaaltje over de kleine prins en de bloem.

De kleine prins trok de woestijn door en kwam één enkele bloem tegen. Een bloem met drie bloemblaadjes, een bloempje van niets… ‘Goede morgen’, zei de kleine prins. ‘Goede morgen’, zei de bloem. ‘Waar zijn de mensen?’ vroeg de kleine prins beleefd. De bloem had vroeger eens een karavaan zien langskomen: ‘De mensen? Er bestaan er geloof ik zes of zeven. Die heb ik jaren geleden eens gezien. Maar je weet nooit waar je ze kunt vinden. De wind jaagt ze in het rond. Ze hebben geen wortels, dat is erg lastig voor ze.’ ‘Daag’ zei de kleine prins. ‘Dag’, zei de bloem.

Ga dan rustig zitten, met beide voeten op de grond. Voel je billen op de zitting die jou draagt, je voeten op de aarde die jou draagt. Adem rustig, in je eigen tempo. En stel je voor dat er uit je stuitje en uit je voeten wortels groeien, diep de aarde in. Dieper en steeds dieper, helemaal tot het hart van de aarde. Door die wortels kun je alles loslaten wat niet meer bij je past op dit moment. En je krijgt er nieuwe, frisse energie voor in de plaats. Adem rustig door, en laat je adem ook door de wortels stromen. Voel hoe groot en wijd je wortels zijn, en pas ze zo aan dat het comfortabel is voor jou. Kijk ook wat voor kleuren en vormen ze hebben. Speel ermee totdat je wortels helemaal naar jouw zin zijn. Blijf ademen in je eigen tempo en verplaats langzaam je aandacht naar je tekenpapier en potloden.

Trek een cirkel op je papier en teken jouw wortels in je mandala. Teken door zonder je te laten storen totdat je mandala klaar is.

Pak nu schrijfpapier en pen. Schrijf de volgende zin op: “Als ik wortels heb…” Maak de zin af en schrijf door zonder je pen van het papier te halen. Weet je even niet hoe je verder moet? Herhaal dan de vorige zin of begin opnieuw met “Als ik wortels heb…” vul 10 tot 15 regels. Onderstreep de belangrijkste zin die je net geschreven hebt.

Maak nu een rondeel, dat is een gedicht van 8 regels met de volgende opbouw:

 1. Als ik wortels hebJe onderstreepte zin
 2. Een zin uit je tekst die mooi aansluit bij 1
 3. *
 4. Je onderstreepte zin
 5. *
 6. *
 7. Je onderstreepte zin
 8. Dezelfde zin als 2

Ten slotte voeg je bij 3, 5 en 6 andere zinnen in, naar keuze uit wat je net geschreven hebt of nieuwe zinnen. Lees je rondeel hardop aan jezelf voor.

2 gedachten over “Mandala’s

 1. Maria Thomasw

  Van harte gefeliciteerd! Ik ga de mandala met mijn wortels + rondeel zeker doen, lekker in mijn eigen caravan, in de bosstilte. Als je nog eens zo’n programma overdag aanbiedt, doe ik graag mee.

  Hartegroet, Maria

  1. Anneke Bericht auteur

   Hallo Maria, die mogelijkheid is er nu: lees de nieuwe Vlinderpost (nummer 11)!
   Hartelijke groet, Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.