Gastcolumn Dromen

Looking for the odd

Tekst: Francis te Brake, Shelter36 Droomcoaching

Dromen kunnen waardevol zijn bij transformatieprocessen. Als het je tenminste lukt te ontcijferen wat ze je te vertellen hebben. Looking for the odd is een manier om daarbij te helpen. The odd heeft in droomwerk de betekenis van ‘merkwaardig, vreemd, opvallend’. Je gaat dus op zoek naar het meest merkwaardige of vreemde aspect van de droom, je kruipt als het ware in de huid van de onderzoeker, de speurneus, die nieuwsgierig is naar het verborgene, daar waar je de schat hoopt te vinden, of de sleutel die toegang geeft tot een geheim. Met dit merkwaardige en opvallende deel van de droom ga je aan de slag. Dit kan op meerdere manieren, ik zal er in deze column één toelichten. Voordat ik dit doe zal ik een deel van een droom beschrijven, waarin iets merkwaardigs gebeurt:

Looking for the oddIk droom dat een deel van mijn hoofd ontbreekt, het is er als het ware afgesneden. Bovenop mijn hoofd is het nu glad en kaal met een soort bobbel in het midden. Aan de zijkant zit nog wel haar. Met de stift ga ik op mijn voorhoofd haar bijtekenen, het ziet er heel suf en gemaakt uit, je kunt het verschil met het echte haar aan de zijkant van mijn hoofd goed zien.

In dit geval ga ik eerst het bizarre beeld tekenen, schilderen of ruimtelijk vormgeven. Het is de kunst om jezelf bij het verbeelden alle ruimte en vrijheid te geven. Ik zie het vormgeven als een vorm van expressie, die je de mogelijkheid geeft de beelden, die intern, op onbewuste lagen leven (en in dit geval via de droom getoond worden) extern te maken. Eigenlijk projecteer je de beelden buiten jezelf, waardoor ze concreter worden en je er bovendien met meer afstand naar kan kijken. De informatie die je op die manier via het beschouwen en (her)beleven ontvangt, kan heel waardevol zijn en je helpen tot inzicht te komen. Bovendien breng je een proces op gang dat (hoewel vaak onmerkbaar en onopvallend) zijn helende werk doet.

Een droomwerker of therapeut helpt onder andere bij het ontrafelen en vertalen van dergelijke droombeelden en begeleidt je tijdens je ontdekkingsreis naar de sleutel  en de eerste en volgende stappen naar transformatie.

Ondertussen kan je zelf eens gaan experimenteren met tekenen of schilderen van bepaalde droombeelden, die je vreemd of opvallend vindt. Leg het beeld dat je gemaakt hebt weg en bekijk het na enige weken nog eens goed. Wat komt er nu bij je op? Welke titel zou je het werk (nu) willen geven? Wat gebeurt er nog meer? Dit zijn vragen die je jezelf daarbij kunt stellen en die je verrassende inzichten kunnen opleveren.

Wil je meer informatie over mijn werk, een reactie geven of kennismaken met droomwerk, zoals ik het toepas, wees dan welkom op mijn website en weblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.