Tommy, het gewonde instinct

Tekst: Francis te Brake

zwarte-hondOnlangs schreef ik op mijn Facebookpagina over de term ‘avatar’. ‘Avatar’ heeft meerdere betekenissen, ik pas de term toe in verband met droomwerk, als drager van bijzondere (soms magische) eigenschappen of vaardigheden. Een avatar kan voor jou een gids, een totem(dier), een steen, attribuut, of symbool zijn, die een zekere waarde voor je heeft. Deze zou je misschien in jezelf willen versterken of in je dagelijkse leven toepassen. Ik heb op Facebook ook wat afbeeldingen laten zien van wezens, die je je als avatar kunt voorstellen of zou kunnen wensen. Ik heb op die manier een begin gemaakt met een verzameling. Daar zitten inmiddels de Axolotl en een Venusbeeldje bij, dat in je handpalm past. Dit vanwege bepaalde eigenschappen die ze hebben, waar ik van wil leren, of die me inspireren. Je kunt er dus ook een droomsteen, een staf of een magisch attribuut aan toevoegen, al naar gelang de eigenschappen, kwaliteiten of vaardigheden, die je zou willen inzetten of in jezelf versterken. In je dromen of dagelijks leven kun je daar kracht en inspiratie uit putten of voel je je wellicht gesteund als het spannend of bedreigend wordt. Monsters, rovers, of de meer subtiele, zelfs onzichtbare uitdagingen of valkuilen durf je dan met meer vertrouwen tegemoet te treden.

In kunstwerken pas ik ze wel eens toe, of zijn ze verstopt in het beeld, als een verborgen magische kracht, die juist door haar verborgenheid aan kracht toeneemt.

Ooit koos ik een avatar (in dit geval een hond, die een symbolische betekenis bleek te hebben) vanwege een andere eigenschap, namelijk zijn trauma. Ik koos het dier niet bewust, maar mijn Onbewuste besloot Tommy te vragen om in mijn dromen te verschijnen. Ik heb Tommy slechts een paar maal ontmoet bij kennissen, die hem in huis opgenomen hadden.  Een lieve hond, maar soms ook een heel lastig dier, een hond met een gebruiksaanwijzing. Toen Tommy uit het asiel werd opgehaald, was hij schichtig en schuw. Het duurde lang voor hij zich thuis voelde bij zijn nieuwe baasje. Tommy was bijna niet te trainen en verlangde een zeer persoonlijke benadering.

Ik ben bij vrienden en geef in de woonkamer de planten water. Even later ben ik buiten, in de buurt van de tuin. Ik zie een koe (of misschien is het een stier) en een veulen, vanuit een aangrenzend weiland, de tuin binnendringen. Blijkbaar zijn ze uitgebroken. Ik vlucht naar binnen, maar zie hen naar de woonkamer komen. Ik vind het doodeng, dus ik sluit me buiten op de gang, naast de woonkamer. In de woonkamer ontstaat enorme hitte, ik vermoed dat er sprake is van brand. De deur vliegt open en Tommy valt in mijn armen. Hij is op sterven na dood. Een stem in mij zegt me Tommy dicht tegen me aan te houden.

Gaandeweg, door meerdere dromen met Tommy te beleven, ernaar terug te keren en soms dagen of weken van persoonlijk droomwerk toe te passen, ervaar ik, wat Tommy voor mij betekent en waar hij voor staat. Dankzij Tommy kan ik mijn eigen trauma en gewond zijn een plek geven en leer ik via de route van hobbels en kuilen, buigen en barsten tot ik bij de vallei van transformatie kom. En dan, door de tijd, met vallen en opstaan, worden hond en instinct geheeld en opnieuw geïntegreerd.

In de droom wordt er een beroep op me gedaan de hond tegen me aan te houden, dit roept paniek bij me op, daar ik bevreesd ben, dat Tommy, mijn hond, zal sterven.

Als ik de droom inspreek, merk ik dat het voor mij een uitdaging en een oefening is om Tommy tegen me aan te houden. Ik besluit dit de komende dagen te doen. Enigszins trillend en angstig ga ik zitten en houd een kussen tegen me aan. Ik sluit mijn ogen en bevind me opnieuw in de gang, bij de deur, naast de woonkamer en de grote hitte. Ik voel Tommy, mijn hond, het leven vloeit uit hem weg. De tranen stromen over mijn wangen, ik geef me over aan mijn verdriet, die grenst aan paniek. Ik besluit dit gevoel bewust te ervaren, zonder actie te ondernemen, zo puur en direct mogelijk. Ik bedenk dat ik het woord ‘verdriet’ of ‘paniek’ terzijde kan schuiven. Dit blijkt te helpen om alle vibraties en sensaties van de energie, die mij enigszins te pakken hebben, (of althans lijken te hebben) op te nemen en door me heen te laten gaan, zonder oordeel of verzet, zonder actie of reactie. Het niet benoemen, het totaal van lijfelijk, energetisch ervaren en mijn oprechte inzet, hoop en wens om alle lagen van deze energie en alle aspecten ervan te leren omvatten en te beleven, kan alleen door te blijven luisteren naar mijn Innerlijke Raadgever, de Big Avatar. De stem in mezelf hoor ik gelukkig nog en die herhaalt: houd hem tegen je aan, houd Tommy goed vast’…

Ik houd Tommy tegen me aan, als een kussen, op de bank. Ik huil en voel me radeloos, verkrampt en onmachtig. Ik houd hem vast, verder niets, verder niets. Als hij maar blijft leven, ik huil opnieuw, ik ben zo bang. De stem trekt mijn aandacht en zegt slechts dat ik Tommy dicht tegen me aan moet houden, dichtbij, tegen me aan. Dan is de stem weer weg. Er zijn dagen dat ik lees wat de stem zei, om me eraan te herinneren, mezelf te ondersteunen ook, want ik blijf bang en voel me machteloos. Keer op keer herhaal ik de oefening, tot er een moment komt dat ik merk dat het herstel inzet. Tommy wordt sterker, het leven keert terug in hem. Ik houd hem tegen me aan, terwijl de beweging voelbaar wordt, ik volg de beweging en het leven, dat nu van hem uitgaat.

Dan, enkele dagen later, staat Tommy naast me, een zwarte hond, zijn gestalte gedrongen en stevig. Bij de voordeur springt Tommy de drempel over, de drempel van de droom. Hij rent naar de tuin en blij van hart volg ik zijn blaffen. Al volgend draai ik me om en kijk terug. Verbeeld ik me nu dat het vee in de gang graast?

Suggestie:

Kies een droom of actuele situatie, waarin sprake is van een gebeurtenis, sfeer of ervaring, die een oud reactiepatroon bij je oproept, waar je als het ware in schiet, zonder het in de gaten te hebben.

Kies een avatar, die je helpt om anders of misschien wel even helemaal niet te reageren. Vraag je avatar om je te helpen bij het droomwerk of je te komen helpen gedurende de nacht, tijdens je dromen, als je slaapt.

Ik zou het heel fijn vinden als je je dromen én/of avatar met me zou willen delen, eventueel met een beschrijving of (door jezelf gemaakte) afbeelding van je avatar. Als je dit wilt doen, mail dan aan friejorself@gmail.com

Mijn facebookpagina is https://www.facebook.com/Shelter36/